Är det stressigt? Kämpar du för att hinna med så mycket som möjligt? Här får du 3 tips på hur du minskar din stress på jobbet. Stress gör oss tyvärr mindre effektiva. Därför är det viktigt att lära sig hantera stress på ett konstruktivt sätt.

För att klara det bättre underlättar kunskap om vad stress är och hur det påverkar oss. Läs mer om vad du kan göra för att minska din egen stress och få mer gjort! Som bonus får du också idéer på hur du lättare lyckas med förändringar.

10 april 2017 – Av Ulla Lilliehöök – Executive Coach, Internova & Co AB

 

Inledning

Konsekvensen av att du stressar är att du blir mindre effektiv. När du känner dig stressad är risken stor att du försöker öka takten och därmed stressar ännu mer. Du rusar vidare till nästa uppgift och nästa och nästa. För att minska din stress behöver du stanna upp och fundera över om det finns andra sätt att göra dina arbetsuppgifter på. När du är stressad kanske risken är att du tänker – nej inte nu. Sedan ska jag arbeta smartare, smidigare, effektivare! Men när är sedan? Sedan blir aldrig nu. Boka i stället ett datum och tid för när du kan fundera över hur du arbetar.

Du kommer här att få 3 tips på hur du kan göra för att komma igång med din resa mot en mindre stressad och effektivare arbetsdag. Din resa på hur du minskar din stress kan starta nu!

 

För att starta en förändringsresa behöver du först bli medveten. Du behöver bli medveten om hur du egentligen arbetar.

 

3 Tips på hur du minskar din stress på jobbet!

Tips 1 – BLI MEDVETEN OM DITT EGET BETEENDE

Tänk så lätt det är att se hur andra gör (beteende) och tycka till om det. Det är däremot svårare att se sitt eget beteende. Då ser man heller inte konsekvenserna av de beteenden som till exempel är ineffektiva. När du är stressad är risken stor att du får tunnelseende. Det innebär att du minskar din förmåga att tänka rationellt och att ha andra infallsvinklar. Du bara kör på utan att tänka klart. Du blir heller inte uppmärksam på om och hur du kan göra dina arbetsuppgifter på ett smartare sätt. Du bara gör.

Fundera på vilka av dina arbetsuppgifter som är återkommande och tar mycket av din tid. Vilka arbetsuppgifter tar längre tid att utföra än vad de behöver? Hur skulle de kunna effektiviseras för att utföras mer effektivt? Se mer under tips 2.

Sätt av 5-10 minuter varje morgon innan du börjar arbeta. Fundera på vad och hur du kan göra för att minska din stress varje dag. Fundera också på orsaken till varför du känner dig stressad? Vad stressar dig mest? Vad skulle kunna hjälpa dig att känna mindre stress? Beror din stress på att du är beroende av andra personer? Skulle det hjälpa om du pratar med dem och att ni tillsammans hittar ett annat sätt att arbeta?

 

För att minska din stress hjälper det att planera. Då får du överblick och bättre kontroll på både dina arbetsuppgifter och den tid de tar.

 

Tips 2 – PLANERA DIN DAG

När du planerar din dag tydligt för dig själv kommer du att känna dig mindre stressad. Ju mer koll du har på vad du ska göra desto mindre stress upplever du. I och med att du planerar dina dagar kommer du också att bli mer medveten om hur lång tid dina arbetsuppgifter tar. Fördelen med det är att du får bättre kontroll på hur du använder din tid. Dessutom kommer du att märka att vissa uppgifter tar mer tid än vad du trodde och vissa mindre. Den insikten gör det enklare för dig att göra en realistisk planering.

Har du planerat något du tror ska ta 30 minuter men som i verkligheten tar 50 minuter? Har du flera uppgifter som tar mer tid än vad du tror? Då är det inte konstigt om du upplever att du har det stressigt. Se mer i tips 3 om hur du kan effektivisera dina arbetsuppgifter.

Det är viktigt att du bestämmer när du ska planera din dag. Antingen kan du planera din morgondag innan du går hem från arbetet eller planera den på morgonen när du kommer till arbetet. Lite beroende på vad som passar dig och ditt arbete bäst. Är du ovan kan du tycka att det tar mycket tid. När du har gjort det en vecka eller två börjar det bli en vana. Då går också planeringen mycket lättare.

 

Ju oftare du gör en arbetsuppgift desto effektivare kan du utföra den. Fundera hur du kan skapa smartare rutiner för återkommande uppgifter.

 

Tips 3 – EFFEKTIVISERA ÅTERKOMMANDE ARBETSUPPGIFTER

Att göra saker av ”gammal” vana är det enklaste som finns. Då reflekterar vi inte alls, vi bara gör. Det är helt ok så länge vi gör arbetsuppgiften på bästa sätt. Men! Det kanske inte är det bästa sättet vi gör arbetsuppgiften på. En arbetsuppgift du har gjort varje vecka i flera år gör du av ”gammal” vana. Prova att se med ett utifrånperspektiv på hur du utför arbetsuppgiften. Du ser dig själv göra den och går igenom steg för steg hur du brukar göra.

Tänk om dina löpande arbetsuppgifter kunde bli klara snabbare, smidigare men ändå hålla hög kvalitet? Det går men det gäller att du ofta ställer frågor till dig själv som får dig att reflektera.

Ställ dig själv frågor som: Vad skulle kunna göras effektivare? Skulle jag kunna göra på annat sätt än vad jag gör idag? Hur lång tid tar arbetsuppgiften? Skulle jag kunna minska tiden jag gör den på? Vad kan jag göra för att minska tidsåtgången?

 

Bonus! Lyckas lättare med alla sorters förändringar!

Nu har du förhoppningsvis fått en hel del idéer på vad du kan göra för att minska din stress. Vad som är viktigt att tänka på är att det tar tid att förändra sig själv. Att läsa och ta till sig tips är bra. Däremot är risken stor att man vill ändra för mycket och för snabbt.

8 vägar till att lättare lyckas med egen förändring!

  1. Skriv ner vad du vill förändra och fundera ut hur du vill testa det nya.Hur du minskar din stress Lyckas lättare med egen förändring!
  2. Bestäm när du vill sätta igång med det nya och gör det så ofta du kan.
  3. Räkna med att du lyckas ibland och misslyckas ibland – det är naturligt.
  4. Strunta i att det inte alltid går så bra med förändringen som du tänkt dig.
  5. Beröm dig själv varje gång du testar det nya – oavsett hur det går
  6. Tänk på att varje gång du försöker (oavsett hur det går) ökar chanserna att det nya blir en vana.
  7. Du vet att du har lyckats när din förändring har blivit en vana som du gör automatiskt.
  8. När du är redo tar du tag i nästa förändring av de som känns viktigast.

Tyvärr är vi människor duktiga på att behålla våra vanor och därför inte så bra på att förändra oss. Att förändras är ingen quick fix! Vi vill gärna tro det eftersom tipsen vi läst verkar så enkla att genomföra. När vi sedan ska prova tipsen i verkligheten visar det sig inte vara så enkelt som vi trodde. Det gör att vi blir besvikna och lätt ger upp. För att lyckas bättre med förändringar så behöver vi lägga ribban lägre, men istället förändra oftare.

 

Sammanfattning – Hur du minskar din stress på jobbet

Konsekvensen av att du stressar är att du blir ineffektiv. När du stressar är risken stor att du försöker öka takten och därmed stressar ännu mer. För att minska din stress behöver du stanna upp och fundera över vad du kan göra för att bli effektivare varje dag

Tips 1 – bli medveten om ditt eget beteende. Det är lätt att se och tycka till om vad andra gör men svårt att se sitt eget beteende. Då märker man heller inte konsekvenserna av den del av sitt beteende som inte är ok. Risken med stress är förmågan att tänka rationellt och att ha andra infallsvinklar minskar. Du blir heller inte uppmärksam på om och hur du kan göra dina arbetsuppgifter på ett smartare sätt. Du bara gör.

Tips 2 – Planera din dag När du planerar din dag tydligt för dig själv kommer du att känna dig mindre stressad. Ju mer koll du har på vad du ska göra desto mindre stress kommer du att uppleva. I och med att du planerar dina dagar kommer du också att bli mer medveten om hur lång tid dina arbetsuppgifter tar. Du får bättre kontroll på hur du använder din tid.

Tips 3 – Effektivisera dina återkommande arbetsuppgifter. Att göra saker av ”gammal” vana är det enklaste som finns. Då reflekterar vi inte alls, vi bara gör. Det är helt ok så länge vi gör arbetsuppgiften på bästa sätt. Men! Det kanske inte är det bästa sättet vi gör den på. Prova att se med ett utifrånperspektiv på hur du utför arbetsuppgiften. Gå igenom steg för steg hur du brukar göra.

Lyckas lättare med att förändra ditt arbetssätt och därmed minska din stress:

  • Skriv ner vad du vill förändra, hur du vill testa det nya och bestäm när du vill sätta igång
  • Räkna med att du lyckas ibland och misslyckas ibland – det är naturligt.
  • Beröm dig själv varje gång du testar det nya – oavsett hur det går
  • Tänk på att varje gång du försöker ökar chanserna att det nya blir en vana.
  • Du vet att du har lyckats när din förändring har blivit en vana som du gör automatiskt.

Vad som är viktigt att tänka på är att det tar tid att förändra sig själv. Risken är stor att man vill ändra för mycket och för snabbt. Att förändras är ingen quick fix! Att läsa och ta till sig tips är bra. Men när vi ska prova tipsen i verkligheten visar det sig inte vara så enkelt som vi trodde. Det gör att vi blir besvikna och lätt ger upp. För att lyckas bättre med förändringar så behöver vi lägga ribban lägre.

 

Det skulle vara väldigt roligt om du vill dela med dig av dina erfarenheter om hur du minskar din stress. Skicka gärna ett mail till mig här!

 

Vill du lära dig mer om hur du kan minska din stress på arbetet?

  • Boka en personlig coach för att få hjälp med att minska din stress Läs mer här.
    Kom igång helt kostnadsfritt!
  • Lär dig mer om Time Management och strukturera ditt arbete! Läs mer här.

 

Tyckte du artikeln var intressant? Då kanske du också vill läsa:

https://www.internova.se/oka-din-effektivitet-visualisera-dina-arbetsuppgifter/

https://www.internova.se/8-tips-pa-battre-struktur-i-arbetet/

https://www.internova.se/5-tips-bli-effektivare-pa-arbetet-och-fa-mer-fritid/