Hur effektiva är vi på jobbet – egentligen? Du kommer till jobbet. Hämtar en kopp kaffe och småpratar med kollegor på vägen till din arbetsplats. Sätter dig vid datorn, läser mejl, svarar på mejl.  Ringer några samtal. Får tag på tandläkaren du försökt nå i över en vecka. Bokar en tid. Får nya mejl, svarar och skickar några. Plötsligt är det lunch.

Känner du igen dig? Vissa dagar kan det bli mycket tid som går till spillo och vi är ineffektiva. Tänk om du kunde arbeta annorlunda? Tänk om du kunde arbeta riktigt produktivt fyra dagar veckan, vara ledig tre och få heltidslön ändå? Läs här om fördelarna för företaget i Nya Zeeland som införde 4 dagars arbetsvecka med heltidslön.

 

 

40% ökad produktivitet när Microsoft testade 4-dagars arbetsvecka!

Personalen blev gladare, möten blev mer effektiva och elförbrukningen sjönk med nästan en fjärdedel.

I augusti fick alla Microsofts anställda i Japan (2 300 personer) ledigt på fredagarna, med samma lön som tidigare. The Guardian rapporterar att företaget ville testa hur hur produktiviteten påverkades med en kortare arbetsvecka. Utvärderingen av försöket är bara positivt. Ledighet och sjukskrivningar minskade med 25 %. Produktiviteten ökade med 40 %. Kontorskostnaderna minskade också. 59% färre utskrifter och 23 % lägre elförbrukning.

– Jag ville att de anställda skulle fundera över hur de kan uppnå samma resultat på 20 procent mindre tid, säger Microsoft Japans vd Takuya Hirano i ett uttalande som citeras av The Guardian.

 

4 dagars arbetsvecka

 

Arbeta koncentrerat, vila ordentligt och lära sig mycket

Enligt The Guardian handlar det om att arbeta koncentrerat, vila ordentligt och lära sig mycket. Fyradagarsveckan i Japan var ett pilotprojekt. I ett uttalande från Microsoft finns det ännu inget beslut om de lediga fredagarna ska permanentas eller införas i andra länder.

En studie som presenteras av Harvard Business Review visar att 6-timmars arbetsdag ökar produktiviteten.  En annan undersökning av Workforce Institutet som omfattade 3 000 personer visade att nästan hälften klarade av att göra sina dagliga arbetsuppgifter på fem timmar eller mindre.

Källa: DN 2019-11-05

 

 

Perpetual Guardian har heltidslön och 4 dagars arbetsvecka!

Grundaren Andrew Barnes på Perpetual Guardian blev mycket förvånad när han läste om studier där det framkom att britterna produktivt i två och en halv timme, kanadensarna i en och en halv. På en åttatimmarsdag. Det gäller förmodligen även för hans 240 anställda på Perpetual Guardian i Auckland på Nya Zealand. Så vad gör han?

Andrew Barnes förkortade arbetsveckan med en dag.

 

Först testade företaget med att alla arbetade fyra dagar i veckan under åtta veckor för att sedan utvärdera resultatet. Resultaten, som togs fram av två universitet i Auckland, talade sitt tydliga språk.

 

4 FÖRDELAR MED 4-DAGARS VECKA OCH HELTIDSLÖN

  1. Anställda kände större engagemang och mer stimulans på arbetet – före 68% efter 88%

  2. Förtroendet för cheferna ökade

  3. Stressnivåerna sjönk – före 45% efter 38%

  4. Anställda upplevde bättre balans mellan fritid och arbete – före 54% efter 78%

 

Ständig uppkoppling äter upp vår lugna tid på dygnet

 

Inte bara enkätsvaren utan även ekonomin visade på en positiv utveckling. Under de åtta veckorna ökade bolagets produktion – och ekonomiska vinst – marginellt. När resultaten från studierna var klara och utvärderade införde Barnes fyradagarsvecka permanent.

 

4 dagars arbetsvecka med heltidslön har rönt stor uppmärksamhet i världen

Sex länders regeringar har också hört av sig till Andrew Barnes om hur man kan införa fyradagarsveckor. Företagsidén har spridit sig till 76 länder.

– Vi hade aldrig anat vilket genomslag idén skulle få. Medier i 76 olika länder har snappat upp vår historia och skrivit över 10 000 artiklar. Det visar på intresset för en förändring i vårt samhälle, där den ständiga uppkopplingen äter upp vår lugna tid på dygnet, säger Barnes.

 

”Det finns inte en enda anställd i världen som kommer in genom dörren och jobbar stabilt och koncentrerat i åtta timmar.” Andrew Barnes (intervju med DN)

 

Se Andrew Barnes i TED – klicka här

– En pappa berättade för mig om den första gången någonsin som han hämtade sin dotter i skolan. Hon slog armarna om honom och sade ”vad gör du här?”. Den sortens upplevelser är ovärderliga, säger Barnes i videon.

 

Vi behövde på något sätt dela upp den femte dagens produktion på de fyra andra

– Man kan inte bara kasta in sig i det, säga ”ni får ledigt en dag, gör vad ni vill”. Vi behövde ju på något sätt dela upp den femte dagens produktion på de fyra andra, säger Andrew Barnes.

Han förklarade sin vision för de anställda. De fick i uppgift att dels tänka på vad de kunde avstå från att göra under arbetstid, dels att säga till arbetsgivaren hur de tyckte att försöket skulle utvärderas.

– Nyckeln var en mogen, öppen och ärlig diskussion med de anställda. De skulle veta vad vi ville och tvärtom.

 

Men blicken riktades inte bara mot de anställda.

– Man får mindre jobb gjort om man konstant blir avbruten av en chef som vill en något, eller om man går på möten man inte får något ut av. Öppna kontorslandskap är dåliga ur den synvinkeln. Vi har sett att det tar ungefär 20 minuter att komma tillbaka till samma koncentration efter det att man blivit avbruten.

Utvärderingen uppmärksammade framför allt de fem populäraste webbsidorna i Nya Zeeland: nyhetssajter och sociala medier. Tiden de anställda lade på dem minskade med 35 procent.

 

Med en ledig dag skulle färre bli sjuka och vårdpersonalen orka bättre

 

Enligt Barnes är insikten att kollegorna förkortar arbetstiden för varandras skull, inte för chefernas, avgörande. Det egna personliga ansvaret spelar också en stor roll. Andrew Barnes vill höja perspektivet från individuella fall till en global nivå. Om man förkortade arbetstiden skulle ”ens bästa jag både hemma och på jobbet” träda fram. Åttatimmarsmodellen förpassar han till 1800-talet.

– Våra jobb har gått ifrån att vara industriella och fysiska till att vara sociala och psykiska. Därför borde också formerna för arbetet ändras.

Källa: DN 2019-10-07

 

 

Det skulle vara väldigt roligt om du vill dela med dig av dina erfarenheter som chef och ledare. Skicka gärna ett mail till mig här!

 

 

Vill du lära dig mer om hur ni kan införa fyra dagars arbetsvecka?

  • Kontakta mig, Ulla Lilliehöök för att få mer information – maila genom att klicka här

 

Tyckte du artikeln var intressant? Då kanske du också vill läsa:

 

 

 

 

 

 

 

Fartblindhet gör att vi inte ser hur fel vi arbetar

Dela upp större uppgifter i hanterbara munsbitar