Att läsa faktaböcker kan vara som ett mentalt oväder där dina slumrande hjärnceller får nytt liv! Annorlunda tankar blåser in, idéerna stormar i hjärnan och möjligheterna fullkomligen vräker ner!

Tänk att låta sig uppslukas av ett härligt mentalt oväder. Oavsett vädret utomhus kan du  slungas runt, dina tankar ställs på ända och du ser möjligheter du inte trodde fanns. Läs fem tips som gör det roligare att läsa faktaböcker.

 

Lyssna på andra - de kan lära dig något
Öppet sinne kan ge dig bättre vanor

Försök ha ett extra öppet sinne i sommar, eftersom det får dig att se saker du inte upptäckt tidigare på grund av våra vanor som väver ett tjockt nät runt oss. Ju mer du bejakar vanorna varje dag, desto tätare bli nätet. Du blir döv för möjligheterna som knackar på, du märker inte nya saker och du känner inte vad du egentligen vill.

Ditt liv kanske har blivit vanor av slentrian, men med en liten krackelering som inte känns bra. Det är något som saknas.

 

Böcker kan ge nya idéer och ett bättre liv

Med hjälp av böcker (läsa, lyssna) kan dina vanliga tankar blandas med nya märkliga saker som verkar helt absurda först. Ju mer du tillåter dig att fundera på det absurda, desto mer kommer du vänja dig. Du får tankar som leder till nya insikter. De genererar idéer och får dig att se dig själv på nytt sätt, på livet och på andra människor.

 

Läs en bok precis som du vill. Några kapitel som intresserar dig särskilt mycket eller sammanfattningarna efter varje kapitel. Eller kanske bara bläddra i den och se vad som intresserar dig.

 

Med rätt faktaböcker kan det bli roligt, intressant och stimulerande

När det gäller att läsa böcker, speciellt faktaböcker, har många människor svårt att komma igång. Därför vill jag ge dig lite tips som förhoppningsvis ger dig en kortare startsträcka. När vi tidigare i våra liv läst faktaböcker har dem ofta varit förknippat med tvång. Hela skolan var uppbyggt på att läsa specifika böcker som det sedan blev prov på. Därför är risken stor att du fortfarande upplever faktaböcker  som jobbiga, tråkiga och kravfyllda. Läs tipsen nedan så kanske känslan blir mer positiv.

Många tycker det är enklare att lyssna i stället för att läsa. Vilket är bäst för dig? Välj då det som känns bra eftersom det minskar din tröskel att komma igång. Jag är själv en läsare, så i tipsen nedan kommer jag referera till ”läsböcker”. Förhoppningsvis finns de även som ljudböcker.

 

 

5 tips - Roligare att läsa faktaböcker

5 tips – Roligare att läsa faktaböcker!

 

1 Läs om bokens innehåll – tilltalar ämnet dig?

Om ja, låna boken på biblioteket och köp den när du vet att du tycker den är värdefull för dig.

 

2 Kolla innehållsförteckning för att få uppfattning om hela bokens innehåll

När du tittar på boken första gången kan det vara lämpligt att läsa innehållsförteckningen. Då får du en översikt och vilka kapitel som tilltalar dig mest. Du behöver nämligen inte läsa en bok i kronologisk ordning. Vissa delar i boken kan du kanske redan eller att området inte intresserar oss – i alla fall inte just nu. Läs de områden du är intresserad av och skippa de andra.

 

3 Läs introduktionen för kunskap om bokens upplägg

I en faktabok brukar första kapitlet vara en introduktion. Den rekommenderar jag dig att läsa eftersom man där får en översikt på hur boken är upplagd och planerad. Då får jag lite fakta om varje kapitel/delar av boken och kan lättare välja vilka jag vill börja med att läsa.

 

4 Välj de delar som känns mest angelägna

När du har sett innehållsförteckning och läst introduktionen kan du läsa boken precis hur du vill. Det innebär helt enkelt att du läser de delar du vill lära dig mer om. Det viktigaste är att du känner dig motiverad och om du tycker innehållet är bra kommer du förmodligen läsa mer och mer efter hand som ditt intresse för innehållet ökar. Anteckna för att enklare komma ihåg viktiga saker.

 

5 Har du ont om tid och kanske enbart kan läsa boken då och då?

Att anteckna efter hand som du läser eller så klart stryka under och göra ”hundöron” är också bra. Fördelen när du antecknar är att det ökar ditt minne av vad du har läst. När du skriver upp något funderar det som en förstärkning av ditt minne. Dels kommer du lättare ihåg det du har skrivit upp (sammanfattningar, vissa intressanta delar), dels kan du gå tillbaka till dina anteckningar och snabbare få tillbaka kunskapen.

 

 

Hoppas du hade nytta av tipsen och vill testa dem kanske redan nu!

Nedan ser du tips på en blogg om fem böcker som får dig att tänka i nya banor och vem vet – kanske de förbättrar ditt liv.

 

 

Själv har jag skrivit en bok om mer energi: ”Få mer energi som ökar din livskvalitet”

Läs mer här!

 

 

 

Tycker du artikeln var intressant? Då kanske du också vill läsa:

5 boktips för nya tankar

Motivation som gäller för dagens arbeten!

 

 

 

 

 

Alla är olika - du också!