Att företag har en vision, mål och syfte är mycket viktigt för att samtliga anställda ska veta vad företaget vill, vart det är på väg och varför. Men hur är det egentligen med våra egna liv? Vilken är din vision, dina mål och ditt syfte med ditt liv? Är du chef över ditt liv och dina drömmar?

Livet är som en berg- och dalbana – ibland går det läskigt utför och man vet inte vad som kommer att hända och ibland går det uppför och det känns väldigt bra. Frågorna vi bör ställa oss emellanåt kan vara: Lever jag det liv jag verkligen vill leva? Vilket liv vill jag innerst inne leva? Vad blir jag lycklig av?

Ju mer du kan leva och styra över ditt eget liv och dina drömmar, desto lyckligare kommer du att bli. Ju lyckligare du blir desto bättre kommer du att trivas med livet och du blir lyckligare. Eftersom du bejakar det liv du vill leva kommer den glädje och energi som du känner att gagna även andra i din omgivning, till exempel din familj, dina vänner och dina kolleger. Du kommer helt enkelt att bli den bästa du kan bli när du lever ditt liv och gör verklighet av dina drömmar.

Freedom requires responsibility to choose who we are above and beyond our immediate impulses, needs and social pressures so that we can genuinely express the type of person we want to be, live the life we truly want to live, leave the legacy we desire.

“The motivation manifesto” av Brendon Burchard

 

Hur kan du göra för att bli chef över ditt liv och dina drömmar?

För att dina drömmar ska bli verkliga är det viktigt att komma fram till vad du vill med ditt liv, vad som är viktigt för dig. Det både kan och får ta tid. Har du familj är det viktigt att ni tillsammans hittar de drömmar som kan bli era gemensamma.

Men först är det bra att komma på vad du själv har för drömmar. När du har kommit på saker du vill göra med ditt liv är det viktigt att du gör drömmarna mer konkreta och att du funderar ut hur de kan bli rimliga att nå.

Om du till exempel har en dröm om att segla jorden runt under flera år men ekonomiskt eller tidsmässigt inte har den möjligheten då kan du kanske ändå förverkliga en del av drömmen genom att istället segla under en kortare period.

För att lyckas med att genomföra en konkret dröm hjälper det att bestämma när, var och hur. I seglingsexemplet skulle ett mål kunna vara att segla mellan juni och september 2018 i den grekiska ö-världen. Du får ett tydligt och roligt mål att se fram emot även om du fortfarande har din dröm med flera års segling jorden runt.

So if we want more motivation in our lives, we must make clearer choices and more deeply commit to them.

“The motivation manifesto” av Brendon Burchard

Det är viktigt med drömmar, och det är minst lika viktigt att hitta sätt att göra drömmar till verklighet. Tänk om du en dag inser att du är för gammal och inte kommer att varken kunna eller hinna med de drömmar du fantiserat om att få göra. Livet har hunnit passera och du känner en besvikelse och bitterhet över att du inte levde ditt eget liv och dina drömmar.

 

Vår dröm har varit att bo utomlands på vintern

Drömmen att bo utomlandsFör cirka nio år sedan bestämde jag och min man oss för att realisera vår dröm om att bo utomlands under vinterhalvåret. Men vår dröm behövde finansieras och att arbeta mer var stick i stäv med vår dröm. Vår lösning blev att sälja vårt dåvarande boende för att hitta ett billigare alternativ. När vi lyckats med det hade vår ekonomiska frihet ökat och drömmen om att bo utomlands på vintern hade blivit realistisk.

De senaste tre åren har vi testat vår dröm med att hyra boende utomlands på vintern och i Sverige på sommaren. Under dessa år har jag under vinterhalv­året pendlat mellan arbete i Sverige och på distans i vårt nya land, vilket har fungerat utmärkt.

Drömmen om att bo utomlands tog fjorton år att förverkliga – fem år att drömma och nio år att genomföra. Visst har vi försakat en del för att göra det möjligt men vår dröm var större än hindren på vägen.

Nu har vi hittat ett eget ställe att bo på och det känns helt underbart. Till hösten flyttar vi in i vårt eget hem i Spanien som är det land vi vill bo i. Jag känner stor lycka och tacksamhet över att vår dröm om att bo utomlands under vinterhalvåret nu har blivit verklighet.

We must remember that the power to direct our destiny comes only from a mindset that makes us willing to struggle through learning, effort, and growth.

“The motivation manifesto” av Brendon Burchard

 

Räkna med vissa hinder för att nå drömmen

När du vill leva dina drömmar kan du behöva göra vissa umbäranden för att nå dem. Så länge du brinner för din dröm och kan visualisera hur det blir när du lever den blir det också lättare att försaka delar i ditt liv under tiden.

Tyvärr tror jag att många ger upp sina drömmar eftersom de inte vill försaka något för att nå sin dröm. Alternativt att många ger upp för att det tar för lång tid eller kostar för mycket pengar. De lägger tid och pengar på att bo bättre, äga en nyare bil eller få en högre lön (innebär ofta fler arbetstimmar som stjäler energi från drömmarna). Allt detta blir viktigare än att nå de inre drömmarna. De fastnar i det dagliga livet och ser inte längre de drömmar de en gång hade. De har glömt eller förträngt dem.

Om du i stället bestämmer dig för att fokusera på dina innersta drömmar blir det lättare att lösa hinder som uppstår på vägen. Varje hinder du löser blir en seger på väg mot ett högre syfte vilket i sin tur ger mer energi för att nå drömmen. Varje motgång du klarar av gör dig starkare och din möjlighet att göra drömmen sann ökar.

Din dröm behöver vård och tid för att växa

Vår dröm att bo utomlands tog flera år att komma fram till. Sedan kan det ta tid att nå drömmen – men det är ok så länge du brinner för den. Lever man tillsammans med andra är det viktigt att ni tillsammans hittar drömmar som alla brinner för.

Att ha tydliga drömmar som man vet är på väg att förverkligas gör att livet får ett syfte och att man får en inre motivation för att leva det liv man vill. En inre motor som gör att man blir motiverad, drivande och uthållig. Ju mer du närmar dig de drömmar du verkligen vill uppnå, desto mer lycka känner du och alla som är med på resan och delar drömmen. Ditt liv formas i samklang med dina innersta drömmar. Du är chef över ditt liv och dina drömmar – ingen annan.

 

Det skulle vara väldigt roligt om du vill dela med dig av dina tankar och funderingar på hur du är chef över ditt liv. Maila mig gärna! Ulla Lilliehöök

 

Tyckte du artikeln var intressant? Då kanske du också vill läsa

Fokusera på en sak i taget - Internova

Minska övertidsarbetet på kvällar och helger – 3 tips
Arbetar du längre än vad du vill, sent på kvällar och/eller arbetar några timmar varje helg? Det går att minska på övertiden genom att t ex analysera hur du arbetar under veckorna, minska det operativa arbetet och skapa en struktur för din planering.

Färskpressad juice

 

Vill du öka din vardagsenergi? Vi visar dig hur!
Lägg din energi på det du vill och kan förändra! För att du ska må bra är det viktigt att sluta jämföra dig med alla som du tycker har ett bättre liv än du. De tankarna tar av din energi och får dig att må sämre.