Att öka din inre energi kan vara en start som leder till stora förändringar för din livskvalitet. För att leva det liv du vill ha och kunna göra det du vill behövs mycket energi. Med mer energi orkar du förändra för att skapa det liv som är meningsfullt för dig.

Människans basbehov för energi är uppdelad i fyra områden. De är kroppen, känslor, sinnen och själ. Inom dessa områden finns det gemensamma grunder i vad vi behöver för att uppnå maximal energi. Samtidigt är vi olika beroende på gener och miljö. När du lär dig mer om basbehoven inser du vad du behöver göra för att öka din inre energi. Läs här om de fyra basbehoven för energi och fem tips på vad du kan göra för att öka din energi.

Bonus!

Beställ kostnadsfritt en fördjupande artikel för att ÖKA DIN INRE ENERGI” Fyll i formuläret i slutet på denna artikel.

Av Ulla Lilliehöök Executive Coach, Internova & Co, AUGUSTI 2022 – nypublicerad artikel

Inledning

Jag somnade i soffan eftersom jag var för trött för att gå och lägga mig.

Känner du igen dig i citatet ovan? När man är trött på kvällen är det behagligt att lägga sig i soffan med fjärrkontrollen och slötitta på TV eller på sociala medier. Man är uppe längre än man borde, somnar, vaknar, tittar lite till och fortsätter så. Problemet är att vår sömnkvalitet blir lidande. När det är dags att stiga upp är vi trötta och har zombiekänsla de första timmarna. Slarvar vi lite med att äta näringsrik mat, prioriterar bort pauser under dagen är risken stor att vår energinivå är inte i närheten av vad den skulle kunna vara. Detta är ett exempel på en ovana som gör att vår energinivå är på onödigt låg nivå.

Varför är det så viktigt med hög inre energi?

Ju högre energinivå du har, desto mer orkar du göra och uppleva av livet. Vad vi vet lever vi bara en gång. Tänk om du kunde öka din inre energi så mycket att ditt liv blir som du vill ha det och att du uppfyller dina drömmar. Till exempel göra en långresa, bestiga berg eller skriva en bok. För att åstadkomma allt du vill behöver du energi. När ditt liv fastnar i ett ekorrhjul och du inte sover tillräckligt, får bra näring eller inte rör på dig, blir din energi otillräcklig. Du orkar inte göra allt du egentligen vill.

Prioritera det som ger dig energi!
När du är 80 år kanske du kommer att ångra allt roligt du inte gjorde när du kunde. Du kan ändra på detta! Från och med nu och tills du fyller 80, 85, 90… har du möjlighet att förändra ditt liv. Rannsaka dig själv och ställ frågan till dig själv:

Är jag nöjd med det liv jag lever idag?

Svarar du ja, är det bara att gratulera! Svarar du till viss del eller nej, kan det vara dags att fundera på vad du skulle vilja förändra. Oavsett vad du vill förändra behöver du energi. Då har du stor nytta av att lära dig mer om människans fyra basbehov för energi.

När det gäller energinivåer skiljer det sig markant mellan människor. Visserligen spelar personlighet och gener en stor roll i våra olikheter men jag tror inte det är hela sanningen. Vissa människor verkar ha hur mycket energi som helst och vissa verkar vara alldeles energilösa.

Ta hänsyn till dina energibehov
En stor orsak till låg energinivå beror på hur bra vi tar hand om oss själva och tar hänsyn till våra egna behov. Det blir också moment 22 i problematiken med människors energi. Ju sämre vi mår desto lägre blir energin. Ju lägre energinivåerna är, desto mindre orkar vi göra för att öka dem. Det blir en nedåtgående spiral. Därför är det så viktigt att vi alla värnar om att bli medvetna, förstå och ta hänsyn till sina behov för bra energinivå. När du har hög energi kan du dels påverka ditt liv för högre livskvalitet, dels få överskottsenergi som gör att du kan och orkar hjälpa andra.

När du mår bra och har viss ork/energi till att fundera på hur du själv kan påverka din egen energinivå kan mycket hända. Först mer fakta om vad som påverkar människors energinivåer. Vet du det redan kan du i stället läsa de fem tipsen om att öka din energi längre fram i artikeln.

Öka din energi med pauser minst var 90:e minut.
Du ökar ditt fokus, kreativa tänkande samt hälsa
och välbefinnande.

 

Fyra basbehov för energi

Som du läste i ingressen har människan fyra områden som påverkar hennes energinivå: Kroppen, Känslor, Sinnen och själen. Här kommer en kort redogörelse för vad de innebär.

Regelbunden träning är lika effektivt som medicin vid depression.

Anders Hansen, leg. Läkare och författare till Hjärnstark

1 KROPPENÖka din inre energi med en sund kropp

Ett av människans basbehov för energi är kropp och hälsa. Inom denna kategori är det fyra faktorer som påverkar vår energi.

1 Vila – Enligt en undersökning av Nathaniel Kleitman rör sig människors kroppar i 90 minuters cyklar under dagen. Därför är det lämpligt att ta paus minst var 90:e minut. En tupplur på max 10 minuter kan göra underverk. Längre tupplur blir sämre för då kommer du in i djupare sömn och får därmed svårare att vakna.

2 Motion – Vi vet att det är bra att träna men inte alltid så enkelt att hinna med. Det viktiga är att du hittar den motionsform som passar dig och i den livscykel du är i just nu. Bara att röra på sig så mycket som möjligt i vardagen hjälper. För mycket av samma rörelser (sitta, stå) en längre tid sliter på kroppen (eller gör att den vilar för mycket). Försök variera och rör på dig så ofta som möjligt.

3 Sömn – Sömnen hjälper hjärnan att ladda energi och ser till att kroppen sparar energi. Hormoner hjälper kroppens celler att fungerar och repareras. Sömnen behövs för att vi ska kunna tänka, koncentrera oss. Lösa problem och lagra våra minnen. För att få bäst energi i vaket tillstånd bör vi sova sju-nio timmar per dygn.

4 Näring – Vårt näringsintag påverkar också vår energinivå i hög grad. Många forskare har se senare åren kommit fram till i sina studier att medelhavskost är den mest lämpliga. Livsmedelsverkets hemsida om kostråd och matvanor.

Emotionell medvetenhet innebär att du känner igen dina egna
känslor och vilka effekter de kan ha på andra människor.

2 KÄNSLORÖka din inre energi med positiva känslor

Beroende på hur du känner i olika situationer behöver du först själv blir medveten om vilka dina olika känslor är. Steg ett är att i olika situationer reflektera över vad du känner, varför och vad du kan göra för att påverka dem i den riktning du själv vill.

Som det står i citatet ovan ”ju mer medvetna vi är om vad vi känner desto mer kan vi påverka våra känslor”. Det du är omedveten om kan du inte påverka. Därför är det viktigt att sätta ord på dina känslor och hjälpa dig själv att bättre förstå hur du känner i olika situationer.

Våra känslor har ett brett register och de uppträder ibland förväntat och ibland oväntat. Därför begränsas känslorna här till situationer i ditt arbete. Men de insikter du får om dina känslor i arbetet får du också nytta av i ditt övriga liv.

Emotionell medvetenhet innebär att du känner igen dina egna känslor och vilka effekter dina känslor kan ha på andra människor. Vi har många känslor på samma gång men vi är mer eller mindre medvetna om dem. Oavsett vilken roll du är i (chef, anställd, make/maka, förälder) är det viktigt att rannsaka sig själv hur emotionellt medveten du är. Då kan du också förändra det du känner är lämpligt, t ex när du märker att andra blir ledsna på grund av dina känsloutbrott. Daniel Goleman är känd för sina böcker om känslans Intelligens – se honom i TEDTalk.

Vi är för upptagna för att märka, att vi inte har tid att fokusera
på det faktum att sättet vi arbetar på inte fungerar.
Schwartz/Gomes

3 SINNENÖka din inre energi med mer fokus

Människan har fem sinnen (syn, hörsel, lukt, smak och känsel) men är mer eller mindre medvetna om dem. Eftersom det är viktigt att på jobbet arbeta med rätt saker, vara effektiv och produktiv kan våra sinnen både vara tillgångar. Tyvärr kan våra sinnen vara hinder för de arbetsuppgifter som kräver 100 % fokus. Då är risken stor att våra sinnen splittrar koncentrationen och därmed våra tankar.

En del upplever mycket ljud omkring sig störande vilket tar energi. För andra ger ljud ökad energi. Vi är olika känsliga för sinnesintryck. Det bra att reflektera på hur du påverkas negativt av dina sinnen både i ditt arbete och i övriga livet. Att till exempel göra med många saker samtidigt – multitasking – är något som känns effektivt men det är precis tvärtom. Försök göra en sak i taget – det kommer att öka din inre energi flera snäpp. Din ökade energi gör att du får mer gjort – det går av bara farten.

Med ökad förståelse om vem du egentligen är och vad du
vill, ökar chanserna att må ännu bättre och få mer energi.

 4 SJÄLENLev enligt dina värderingar och får mer energi

Själen är grunden i vår existens. Det handlar om vem vi är och varför vi är här. Vad som gör att vårt liv känns meningsfullt. Ju mer du lever i samklang med ett meningsfullt liv, desto mer energi får du. Det är märkligt att något så viktigt som vår själ får så lite uppmärksamhet i våra liv.

Allt som existerar utanför dig – det som inte är du kan – hemska tanke – tas ifrån dig. Du kan bli av med ditt arbete, ditt boende eller få sämre hälsa. Men! Ingen kan ta ifrån dig din själ, dina tankar eller dina känslor utan ditt tillstånd. Att veta vem du är, dina grundbehov, dina värderingar utgör en kraftfull källa till energi.

Att leva i enlighet med sin övertygelse
Många studier visar att de som lever enligt sin övertygelse om vad som är viktigast för dem är också mer engagerade, motiverade, energiska och tillfreds med livet. Ju mer tillfreds vi är, desto stabilare är vår övertygelse. Den gör oss starkare och samtidigt gör oss bättre rustade för att hantera motgångar och klara livets utmaningar.

Om du känner att det är något i ditt liv som skaver, gnager eller saknas kanske det beror på att du inte riktigt lever efter dina värderingar. Det kan också vara så att du inte riktigt vet vilka dina värderingar är. Att leva enligt dina värderingar kan verkligen öka din inre energi

Fem tips för att öka din inre energi

Dessa fem tips för att öka din inre energi är framtagna för att komma igång med din energiresa. De kan synas lite väl enkla för en del, men för andra som att bestiga berg. Oavsett vilken kategori du tillhör är det kanske något av tipsen som passar dig. De kan också ge dig idéer på något annat du kan göra för att öka din energinivå.

1. Gör något som är bra för din kropp och försök att göra det varje dag.

Öka din inre energi

Till exempel äta någon mer grönsak, träna på någonting i fem minuter, eller ta en tupplur. Själv har jag börjat styrketräna fem minuter varje dag. Efter någon vecka gjorde jag det två gånger per dag. Trots att det endast är totalt 10 minuter per dag, känns det som om min kropp har blivit starkare.

2. Gör mer av det du tycker är roligt. 

Är det att se filmer, gå på konserter, fotografera, läsa, leka med barn/barnbarn eller samla på något? Skapa tid för det. En timme i veckan tror jag du kan hitta… eller en halvtimme… All tid du utövar för att göra mer av det du tycker är roligt är mer än vad du gjorde innan.

3. Hjälp någon som behöver din hjälp.

Att hjälpa andra ger energi. Men det är viktigt att säkerställa att de vill ha hjälp. Barn i vissa åldrar ”kan själv” och i andra åldrar ”lägg av”. Men det finns många andra åldrar och människor som är roliga att hjälpa. Det blir det välkända delad glädje är…

4. Gör en sak i taget.

När du behöver fokusera är det viktigt för din energinivå att göra en sak i taget. Du har säkert märkt att när du har gjort många saker samtidigt är energin rätt låg efteråt. När vi blir trötta är risken stor att vår hand lätt hamnar i kakburken, får chokladfingrar eller håller i en flaska med något sött i. Hjärnan ropar efter snabba kalorier.

5. Mixa tiden med att umgås med dig själv och att umgås med andra.

Öka din inre energi - umgås med andra i lagom mix

Oavsett om du är introvert (inåtriktad – trivs bäst med att vara själv) eller extrovert (utåtriktad – trivs bäst med att umgås med andra) är det ändå bra att mixa din tid med att vara själv och att träffa andra. Hitta den balans som passar dig bäst och umgås mycket med de som du får energi av.

Börja så enkelt som möjligt!

Nu har du fått fem tips och kanske kommit på något helt annat du vill börja med. Men som sagt – börja så enkelt som möjligt. Då ökar chanserna betydligt att du lyckas med de förändringar du vill göra som ökar din energi. Starten blir smidigare och det blir enklare att skapa nya vanor. Efter hand kan de utökas och bli ännu mer förekommande.

Lycka till med att öka din inre energi!

Vill du fördjupa dina kunskaper om hur du ökar din inre energi?

Beställ kostnadsfritt artikeln - En sund kropp ökar din inre energi

Fyll i uppgifterna nedan för att gratis få artikeln skickad till din inkorg.

CAPTCHA
Var god vänta...

Fler möjligheter till hur du ökar din inre energi!

• Beställ boken ”Få mer energi som ökar din livskvalitet” Läs mer och beställ HÄR!
• Boka en personlig coach för att få stöd i hur du kan öka din inre energi! Läs mer här

Tyckte du artikeln var intressant? Då kanske du också vill läsa:

Fartblindhet gör att vi inte ser hur fel vi arbetar
Motivation som gäller för dagens arbeten
Ledarskap som gör att medarbetare vill öka sina prestationer - Blogg Internova