Hoppar du mellan flera arbetsuppgifter samtidigt? Tycker du att du får gjort mycket under dagen? Kan det vara så att när arbetsdagen är slut funderar du på vad du har åstadkommit?

Det kan bero på att du inte fokuserar på ett bra sätt. Forskning säger att fokus på en sak i taget gör dig effektivare. Både fokus och prioritering är problem för många idag. Aldrig tidigare har det varit ett sådant flöde av inkommande information och ett sådant tryck av förväntningar på direkta åtgärder. Åtgärdar vi verkligen allt med eftertänksamhet och rätt prioritet?

I en studie var det endast 19 % som konstant fokuserade på en sak i taget

I en studie genomförd av The Energy Project, blev det följande resultat på frågan: Hur många är fokuserad i arbetet?

19 % av respondenterna som hade förmåga att konstant fokusera på en sak i taget.

13% fokuserar tillfälligt

68 % kan inte fokusera på enbart en sak i taget

De (19 %) som hade högsta nivån på fokusförmåga rapporterade 29 procent större engagemang. Endast 16 procent av respondenterna i studien sa att de regelbundet satte av tid för kreativitet och strategiskt tänkande. De var också 83 procent mer benägna att vilja stanna kvar i sin organisation.

“Those who were able to effectively prioritize reported being 48 % more engaged and 89 % more likely to stay with their organization”.

 

Öka ditt fokus – boka in viktiga arbetsuppgifter i kalendern!

Hela Windows-konceptet med många program igång samtidigt är en stor fälla till bristande fokus. De olika programmen uppmuntrar oss till att växla mellan och att arbeta med dem parallellt. Inte konstigt att man tappar fokus! I Windows 10 uppmuntrar man människor att göra fler saker samtidigt! De påstår följande:

“Använd multitasking och få mer gjort!”

Microsofts budskap om fördelarna med Windows 10

Även om datorprogram görs för att öka vår möjlighet att göra flera saker samtidigt är människan inte programmerad. För att minska fällan för multitasking är kalendern ett stort stöd. Bokar du tider för olika arbetsuppgifter med start och sluttider i din kalender blir det lättare att prioritera och göra rätt saker vid rätt tillfälle. Ditt fokus kommer att öka markant.

Det tar 25 % mer tid att utföra två uppgifter samtidigt!

Är det stressigt görs uppgifterna snabbt utan någon tanke på om de verkligen är de viktigaste att göra just nu. Vi kopplar in autopiloten utan att reflektera över om de uppgifter som utförs är akuta eller inte. Ofta känner vi oss effektiva om vi gör flera uppgifter samtidigt (multitasking). Studier visar att det i stället tar längre tid att färdigställa uppgifterna om de utförs samtidigt (multitasking).

För att öka ditt fokus underlättar det om du bokar tider för viktiga arbetsuppgifter i din kalender. Då hjälper dig kalendern att både prioritera och fokusera. Det blir mycket lättare att göra rätt saker vid rätt tillfälle.

Om tycker artikeln var intressant kanske du vill läsa:

Pausa mer – prestera bättre!
3 tips på att arbeta smartare – inte mer!
Gör rätt saker varje dag! Bli effektiv!
Hantera dina mail effektivare – 5 tips
10 tips för mer tid

Vill du sprida artikeln till andra?

Dela nyheten genom att välja plattform nedan!