Hur bra är du på att behålla fokus i ditt arbete? Idag finns det enormt mycket spännande att ta del av. Internet, sociala medier, kolleger, kunder, deadlines, chefen, medarbetare… Det finns hur mycket som helst som både vill ha och behöver ha vår uppmärksamhet.

Konsekvensen blir att vi inte får gjort det vi är anställda för att göra. Och vår bristande förmåga att kunna fokusera på en sak i taget gör oss också tröttare. Kanske undrar du när du går hem för dagen; Vad har jag egentligen gjort idag?

 

Hitta metoder som hjälper dig att fokusera på en sak i taget.

 

4 tips som kan hjälpa dig bli mer fokuserad!

 

  1. Sätt dina arbetsuppgifter i ett sammanhang och boka dem i kalendern

Fundera på vad det viktigaste är att göra den närmaste veckan? Skriv ner det du ska göra. Fundera sedan på hur lång tid varje uppgift kommer att ta. Boka tid för uppgifterna i din kalender. Är det för kort framförhållning med en vecka så ta den framförhållning som passar dig och ditt arbete bäst. Jag brukar planera grovt för ett kvartal, därefter per månad och sedan ner till veckonivå.

 

  1. Boka tid i din kalender för att arbeta ostört

För att du ska kunna arbeta så effektivt som möjligt är det viktigt att kunna arbeta ifred med jämna mellanrum. Blir du ständigt störd kommer dina uppgifter ta flera gånger längre tid. Därför är det viktigt att du berättar för din omgivning att du kommer att sitta upptagen till exempel en timme. Det blir tydligare och lättare att komma ihåg när du är anträffbar igen, om du anger ett klockslag.

Koppla om telefonen och stäng ute störande ljud. Sitter du i öppet kontorslandskap kan det hjälpa med hörlurar. Gillar du att lyssna på musik under tiden kan det vara ett alternativ som hjälper dig att fokusera.

 

  1. Var disciplinerad och gör rätt saker

Även om du planerat en arbetsuppgift på en timme och stängt ute störmoment finns det fortfarande risk för att du inte får gjort det du ska. Uppgiften kanske går trögt och då är det lätt att distrahera sig själv med att plötsligt börja göra något annat som känns lättare. Försök att återgå till den planerade uppgiften.

Vissa uppgifter har en tendens att pendla mellan att kännas tråkiga och jobbiga, men efter ett tag kännas bättre  och enklare, då blir arbetsuppgiften också roligare. Därför är det så viktigt att stanna kvar med 100 % fokus på uppgiften och inte ge upp när det känns motigt. Det tar ibland tid att ”komma in” i en uppgift och komma över de eventuella hinder du känner i starten.

 

Med en komplicerad uppgift är det lätt att tappa fokus. Var envis med att behålla fokus, så blir du ännu mer nöjd när du är klar med uppgiften.

  1. Med egna arbetsuppgifter i kalendern ökar din struktur

Genom att boka in de viktigaste uppgifterna i din kalender och därmed synliggöra dem blir det även lättare att ta tag i de tråkigare arbetsuppgifterna. När du är fokuserad och någorlunda ostörd går uppgifterna snabbare och även de tråkiga uppgifterna blir gjorda. Det gör att du får mer tid till andra roligare uppgifter.

De uppgifter jag tycker är tråkigast brukar jag fördela så jag gör dem så tidigt som möjligt på morgnarna så att jag är ”av” med dem sedan. Det gör att jag känner mig nöjdare resten av dagen.

 

Hoppas du nu har fått några idéer på hur du kan bli bättre på att öka ditt fokus och därmed känna dig mindre trött när arbetsdagen är slut. Det kommer ju även att gagna dig på din fritid.

Tyckte du artikeln var intressant? Då kanske du också vill läsa:

10 tips för mer tid!

Fokus på en sak i taget gör dig effektivare

Gör rätt saker – varje dag! Bli effektiv!

Var vaksam på roliga och trevliga tidstjuvar.

 Vill du sprida artikeln till andra? Välj plattform nedan