Lyckas med dina förändringar – 8 tips!

Att lyckas med dina förändringar är viktigt för att skapa det liv du vill ha. Emellanåt kommer en känsla av att någonting inte är bra eller att något saknas i livet. Man vill förändra sitt liv på något sätt. Det kan vara en stor eller liten förändring. Att sätta ett mål på en önskad förändring kan för vissa vara positivt, men för andra framkallar det stress. Oavsett om du vill sätta mål eller inte så vill du ha någon form av förändring.

Varför är det då så svårt? När du väl bestämt dig att en förändring ska ske är risken stor att du vill för mycket och för snabbt. Någonting du har haft för vana att göra i många många år ska plötsligt upphöra. Eller så vill du göra något helt nytt. Människan är ett vanedjur och det krävs mycket envishet, tålamod och träning för att radera gamla vanor och ersätta med nya eller införa helt nya. Här får du 8 tips på du kan göra för att lyckas bättre med dina förändringar.

Av Ulla Lilliehöök Executive Coach, Internova & Co AB  – JANUARI 2020

 

 

Du har kanske svart bälte i förändringar när du är 85 år!

 

 

Det är väl bara att förändra sig eller?

Att lyckas med dina förändringar är tyvärr inte så lätt. När du har kommit på något du vill förändra hos dig själv är risken stor att du vill för mycket och för snabbt. Till exempel gå ner i vikt, få bättre kondition, mer muskler, stressa mindre, äta nyttigare, skriva en bok, åka Vasaloppet, ta ett sabbatsår och resa jorden runt, eller minska övertiden på arbetet. Oavsett vad du vill förändra behöver du tänka mer noggrant på vad du vill uppnå, hur du ska göra för att lyckas och när det ska vara genomfört.

För att lämna invanda mönster och utveckla nya, behöver autopiloten i hjärnan kopplas ur. Autopiloten används för allt som är rutin. För att förändring ska inträffa måste din autopilot kopplas ur och din medvetenhet kopplas in. Den förändring du vill uppnå behöver ständig påminnelse för att bli verklighet.

En annan viktig aspekt att tänka på när du vill förändra något är att fokusera på en förändring i taget. Det är enkelt att tänka: Jag vill förändra det och det och det och det med mera. STOPP! Att förändra är jobbigt, tar tid och mycket energi. Därför är det viktigt prioritera vad som känns viktigast och börjar med det.

Om du just nu har något du vill förändra och det inte går så bra. Ha tålamod och försök ta nya ryck med förändringen. Du kanske har startat för fort med dina ambitioner att lyckas. Det kan hjälpa att minska dina krav på hur ofta och när du ska göra det du vill förändra.

I nedanstående tips kommer du får hjälp med hur du kan gå tillväga för att lyckas med dina förändringar. En del av tipsen kanske du redan gör. Det viktiga är att du inte ger upp det du vill förändra (det som är möjligt). Varje gång du genomför en förändring kommer du att bli bättre på det. Hela vårt liv är ett träningsläger på att förändras. Ju mer du tränar, desto bättre blir du. Vem vet – du kanske har svart bälte i förändringar när du är 85!

 

 

8 tips som hjälper dig att lyckas med dina förändringar

  1. Skriv upp det du vill förändra
  2. Tydliggör vad du vill uppnå
  3. Ta hänsyn till ditt utgångsläge
  4. En plan underlättar din förändring
  5. Fyll planen med många små aktiviteter
  6. Fira ofta
  7. Sätt deadline på ditt mål
  8. Det är helt ok att inte lyckas

 

Att skriva upp önskad förändring, avlastar
din hjärna och hjälper dig komma ihåg.

 

1 Skriv upp det du vill förändra

För att öka chansen till att lyckas med din förändring är steg ett att komma ihåg den. Jag skojar inte. Många jag har coachat genom åren med fina förändringsambitioner har berättat att de i början glömmer bort det de vill förändra.

Våra hjärnor är redan överlastade med allt vi har gjort, behöver, inte behöver, vill och måste göra. Allt från att köpa mjölk, plugga inför en tenta, hantera alla uppgifter i arbetet, laga mat, planera semestern, boka tider… Sedan ska din hjärna hantera det du säger, lyssna, se till att du äter, sover med mera. Det hjälper din hjärna betydligt när du skriver upp vad du vill förändra. Helst skriva för hand. Du gör flera aktivitet genom att hålla i pennan, skriva en text, ser vad som är skrivet och du ser det skrivna. Att göra något hjälper ditt minne betydligt.

Din hjärna blir mer medveten om dina tankar när du gör en konkret handling, Du kan gå tillbaka till din text och fylla på med nya tankar. Det hjälper dig att tydliggöra för dig själv vad du vill med din förändring.

 

2 Tydliggör vad du vill uppnå

Vad är det du vill uppnå med din förändring? Vill du till exempel minska i vikt, så bestäm dig för hur mycket du vill gå ner eller andra sätt du vill kunna mäta din viktminskning med. För tillfället är målet med min viktnedgång att mina jeans ska kännas sköna att ha på sig – det är de absolut inte nu.

Vill du få bättre kondition kan ett mål vara att du vill börja träna 3 gånger i veckan. Är din önskan att skriva en bok och det är något du inte har gjort tidigare kanske målet är att börja skriva 30 minuter per dag. Att minska övertiden på arbetet kanske kan tydliggöras genom att bestämma dig för en deadline för när du ska gå hem för dagen (och inte arbeta hemifrån).

Du har säkert hört detta tidigare men jag säger det ändå. GÖR MÅLEN MÄTBARA. Varför är det så viktigt tänker du? Jo för att då vet du att du har lyckats. Du kommer känna dig så mycket nöjdare och gladare när du är i mål. Studier visar att mätbara mål är motiverande. Att sätt mål underlättar att lyckas med dina förändringar – så länge de känns rimliga att nå. Så sätt inte målribban för högt. Bättre att nå första målet och sedan sätta nya mål inom samma förändringsområde.

Om du tycket att mål ökar din stress så kan det hjälpa att endast säga till dig själv: Jag vill börja träna en gång i veckan. Känns det som lagom för dig så starta där. Det är ditt liv och du bestämmer vad du vill göra för att må ännu bättre. Bry dig inte om vad andra tycker eller jämför dig med vad andra gör.

 

3 Ta hänsyn till ditt utgångsläge

Nu har du förhoppningsvis satt ett tydligt mål. För att kunna sätta en deadline på när du vill att ditt mål ska vara uppfyllt – genomfört måste det bli rimligt att nå. För att komma fram om ditt måls deadline är om en månad, sex månader, ett år eller ännu längre behöver du fundera på hur ditt utgångsläge är.

Det vill säga vad nuläget är på det du vill förändra. Är målet att du vill träna 3 ggr i veckan och att du idag tränar 2 ggr? Eller är det att du inte tränar alls och målet är att träna 3 ggr i veckan. Ju större ditt gap är mellan ditt nuläge och ditt önskade läge, desto längre tid kommer det att ta att nå målet.

Hur ser ditt nuläge ut med det du vill förändra. Beskriv ditt nuläge genom att skriva om det. Sätt gärna ett datum när du gör detta eftersom det är roligt att läsa om i efterhand.

 

En plan kan kännas jobbig att göra men är guld värd. Tack vare många små
aktiviteter, blir det lättare att lyckas med förändringar och därmed roligare.

 

 

4 En plan underlättar din förändring

Du kunde läsa om den överbelastade hjärnan tidigare. Med tanke på att det ofta är hektiska dagar där mycket ska hinnas med är det orimligt för hjärnan att även komma ihåg din nya önskan om förändring. Hjärnan har problem att komma ihåg önskningar på grund av att det är så abstrakt.

En plan hjälper dig också att tydligt se alla åtgärder du behöver göra för att må målet/förändring. När du skriver ner en plan för hur du vill gå tillväga blir aktiviteterna mycket mer konkreta. Därför blir det lättare för din hjärna att komma ihåg dem.

 

Exempel på att träna!

Jag har problem med artros i knäna. På artrosskolan (för flera år sedan) sa de att daglig träning hjälper för att minska smärtan. För cirka ett år sedan gjorde jag en plan att starta varje morgon med träning. Det tog tid innan jag kom igång. Hade hur många ursäkter som helst. Till slut bestämde jag mig för att när jag ändå väntade på att kaffet skulle blir klart kunde jag kanske samtidigt göra lite övningar.

 Under kaffeputtrandet började jag göra knäböj och lite annan stretch. Vissa morgnar glömde jag bort det. Då blev det heller ingen träning den dagen, vilket gjorde mig irriterad. Det blev åtminstone oftare och oftare. Ibland hade jag ingen lust men försökte då peppa mig själv med att det tar 23 minuter. Vad är det i det stora hela? Då skärpte jag mig och gjorde det ändå.

Nu tränar jag i stället 10 minuter varje morgon och sedan fixar jag kaffet. Tänk att 0 minuter, blev 3 minuter och nu 10 minuter – varje dag. Helt fantastiskt.

 

 

5 Fyll planen med många små aktiviteter

Små steg viktiga att ta i början för att göra din förändring lättare att komma igång med. När du gör din plan så tänk steg för steg hur du vill gå tillväga. Skriv en lista på allt du kommer på att du behöver göra för att nå ditt mål eller önskan. Först kan du skriva upp alla åtgärder du kommer på. Sedan kan du sätta siffror på varje åtgärd i kronologisk ordning. Då kan du lättare komma framåt på din förändringsväg och bocka av efter hand.

 

Lyckas med förändringar

 

Bestäm när du vill genomföra dina aktiviteter

Nu har du förhoppningsvis en plan och vägen till din förändring känns tydligare. För att hjälpa både dig själv och din hjärna hjälper det om du skriver upp ett datum för när du vill göra varje aktivitet i din plan. Att kunna bocka av efter hand är positivt. Dels blir det tydligt att du kommer framåt i vad du vill förändra, dels blir du nöjd och glad för vad du åstadkommer. Att bocka av är belöningen för dina ansträngningar.

Om du inte har en lista som du kan bocka av utan har allt i ditt huvud är riskerna större att du inte lyckas med förändringen. Du glömmer lättare bort det du ville förändra, aktiviteterna är inte så tydliga så de blir inte av, du har inte koll på när du ska göra dem och du kan inte bocka av och känna dig nöjd. Att skriva planer och när du ska göra dina aktiviteter ökar dina chanser att lyckas med dina förändringar

 

 

Att fira ofta ökar din energi både innan, under och efter ”firastunden”.

 

6 Fira ofta

När du har gjort någon aktivitet som tar dig närmare din förändring så fira på något sätt. Välj en belöning du verkligen uppskattar. När du belönar dig själv är det härligt att tänka på allt du redan har åstadkommit. Njut av ögonblicket, var nöjd med dig själv och tänk med glädje på vad du har åstadkommit.

Dina kommande firastunder är också en motivationsfaktor som ger dig energi. När du har bestämt dig för att efter aktivitet X ska jag fira med att göra ”yesyesyes”. Då blir aktiviteterna innan firandet lättare att genomföra, eftersom du ser belöningen närma sig. Speciellt bra för vissa aktiviteter som är tråkiga eller jobbiga att utföra, men som måste göras för att nå slutmålet.

När du sedan går vidare med nästa aktiviteter kan du tänka tillbaka på mysiga firastunden och vad du har åstadkommit samt se fram emot nästa. Din energinivå är viktig att hålla på topp eftersom det är jobbigt med förändringar.

 

7 Sätt deadline på ditt mål

Du vet vad du vill uppnå med din förändring och har ett mål eller en tydlig önskan. Du vet också med hjälp av din plan med alla åtgärder för att nå målet och när du vill göra aktiviteterna hur lång tid det kommer att ta. Fundera nu på om det sista datumet i din sista aktivitet för att nå målet känns rimlig. Är det något mer du behöver göra för att nå ditt förändringsmål? Är det det något mer så skriv upp det i din plan. Sätt sedan ett datum för när din förändring ska vara genomförd.

Nu har du ökat dina chanser markant med att lyckas med din förändring. Du har omvandlat en abstrakt önskan till konkreta aktiviteter som tar dig steg för steg mot din slutdestination. Som en tågsträcka på 60 mil med många stopp på vägen. Ju enklare en aktivitet känns som du har skrivit i din plan desto större chans blir det att du genomför den. Om du istället har färre men komplexare aktiviteter (tar mycket tid), desto större är risken att du skjuter upp dem.

När du gör din planering så var snäll mot dig själv. Skriv ner många enklare uppgifter. Då blir de också lättare att utföra. Om du tänker på den 2 minuters träning jag började göra under tiden kaffet blev klart. Hade jag från början bestämt att jag skulle träna 10 minuter innan kaffet. Då hade jag förmodligen skjutit upp det varje morgon och varje gång blivit mer och mer irriterad över mig själv.

Det gäller att ”lura” din hjärna till de nya vanorna. Ett sätt att lura den är att göra något som bara tar några minuter i början. När hjärnan vant sig vid den tiden kan du öka efter hand. Gör det enkelt i början med enkla aktiviteter som bara tar några minuter. Då blir kom-igång-tröskeln lägre och din förändring har startat.

 

8 Det är ok att inte lyckas

Det är ok att inte lyckas med dina förändringar. Om du av tusen anledningar inte lyckas med din plan eller förändringen du vill göra är det helt ok. Är det din plan som fallerar så ta en paus. Du kanske har för mycket annat i ditt liv nu. Tiden och/eller orken räcker inte till för allt. Fundera på när det kan passa bättre och bestäm dig för att försöka då i stället.

Skälen till att du inte lyckas kan vara många. För det första är det du som vill förändra något och bestämmer själv när det är lämpligt. För det andra kanske det inte var läge för den förändringen just nu, eller för det tredje så är själva förändringen knepigare att genomföra än vad du trodde från början. Tidigare i texten kunde du läsa hur mycket enklare i tankarna att göra en förändring, jämfört med verkligheten. Att genomföra är det svåra. Om du inte har lyckats men vill fortfarande göra förändringen. Lägg den åt sidan så länge.

Jag har en stor hög av förändringar jag har velat göra genom åren och vill göra, men som av olika anledningar inte har blivit av. Det är en del av livet – vissa gånger lyckas vi, andra gånger misslyckas vi. Misslyckanden försöker jag se som nyttiga erfarenheter och något vi kan lära oss mycket av. Då lär vi oss att livet är upp och ner och tar med den lärdomen inför framtiden. Nästa gång du vill göra en förändring är det bra att fundera på dina lärdomar och inte göra om samma misstag.

Låt det gå en tid och starta en förändring du vill göra. Kanske en som känns lite enklare? Kom också ihåg att satsa endast på en förändring i taget. Att ha för mycket samtidigt ökar stressen och resultatet bli sämre. Det viktiga är att lyckas med en och skulle den misslyckas så är det inte hela världen. Det viktiga är att vi efter ett tag reser oss igen och kavlar upp förändringsärmarna vid ett lämpligare tillfälle. Hoppas tipsen kan hjälpa dig att lyckas med dina förändringar.

 

Sammanfattning

Emellanåt kommer en känsla av att någonting inte bra eller att något saknas i livet. Man vill förändra sitt liv på något sätt. Det kan vara en stor eller liten förändring. Varför är det då så svårt? När du väl bestämt dig att en förändring ska ske är risken stor att du vill för mycket och för snabbt. Människan är ett vanedjur och det krävs mycket envishet, tålamod och träning för att ta bort gamla vanor och ersätta med nya eller införa nya.

Det är väl bara att förändra sig eller?

När du har kommit på något du vill förändra hos dig själv är risken stor att du vill för mycket och för snabbt. Till exempel gå ner i vikt, få bättre kondition, mer muskler, stressa mindre, äta nyttigare, skriva en bok, åka Vasaloppet, ta ett sabbatsår och resa jorden runt, eller minska övertiden på arbetet. Oavsett vad du vill förändra behöver du tänka mer noggrant på vad du vill uppnå, hur du ska göra för att lyckas och när det ska vara genomfört.

För att lämna invanda mönster och utveckla nya, behöver autopiloten i hjärnan kopplas ur. Autopiloten används för allt som är rutin. För att förändring ska inträffa måste din autopilot kopplas ur och din medvetenhet kopplas in. Den förändring du vill uppnå behöver ständig påminnelse för att bli verklighet.

I nedanstående tips får du hjälp med hur du kan gå tillväga för att nå förändringen. Varje gång du genomför en förändring kommer du bli bättre på det. Hela vårt liv är ett träningsläger på att förändras. Ju mer du tränar, desto bättre blir du. Vem vet – du kanske har svart bälte i förändringar när du är 85!

 

8 tips som hjälper dig att lyckas med dina förändringar

1 Skriv upp det du vill förändra – För att öka chansen till att lyckas med din förändring är steg ett att komma ihåg den. Våra hjärnor är redan överlastade med allt vi har gjort, behöver, inte behöver, vill och måste göra. Det hjälper din hjärna betydligt när du skriver upp vad du vill förändra. Du tydliggöra för dig själv vad du vill med din förändring.
2 Tydliggör vad du vill uppnå – Vad är det du vill uppnå? Vill du till exempel minska i vikt, så bestäm dig för hur mycket du vill gå ner eller andra sätt du vill kunna mäta din viktminskning med. Vill du få bättre kondition kan ett mål vara att du vill börja träna 3 gånger i veckan. Är din önskan att skriva en bok och det är något du inte har gjort tidigare kanske målet är att börja skriva 30 minuter per dag. GÖR MÅLEN MÄTBARA. Då vet du när du har lyckas. Du kommer känna dig nöjdare och gladare när du är i mål.
3 Ta hänsyn till ditt utgångsläge – För att kunna sätta en deadline på när du vill att ditt mål ska vara uppfyllt – genomfört måste det bli rimligt att nå. För att komma fram om ditt måls deadline är om en månad, sex månader, ett år eller ännu längre behöver du fundera på hur ditt utgångsläge är. Ju större ditt gap är mellan ditt nuläge och ditt önskade läge, desto längre tid kommer det att ta att nå målet.
4 En plan underlättar din förändring – Du kunde läsa om den överbelastade hjärnan tidigare. Med tanke på att det ofta är hektiska dagar där mycket ska hinnas med är det orimligt för hjärnan att även komma ihåg din nya önskan om förändring. Hjärnan har problem att komma ihåg önskningar på grund av att det är så abstrakt. En skriftlig plan hjälper dig också att tydligt se alla åtgärder du behöver göra för att må målet/förändring. Din skrivna plan för aktiviteter gör förändring konkret. Därför blir det lättare för din hjärna att komma ihåg dem.
5 Fyll planen med många små aktiviteter – Små steg viktiga att ta i början för att göra din förändring lättare att komma igång med. När du gör din plan så tänk steg för steg hur du vill gå tillväga. Skriv en lista på allt du kommer på att du behöver göra för att nå ditt mål eller önskan. Att sedan bocka av det som är gjort känns som belöning för dina ansträngningar.
6 Fira ofta – När du har gjort några aktiviteter som tar dig närmare din förändring så fira på något sätt. Välj en belöning du verkligen uppskattar. När du belönar dig själv är det härligt att tänka på allt du redan har åstadkommit. Njut av ögonblicket, var nöjd med dig själv och tänk med glädje på vad du har åstadkommit. Firastunder är viktiga för din energinivå. Den behöver ständigt påfyllning eftersom det är jobbigt med förändringar.
7 Sätt deadline på ditt mål – Du vet vad du vill uppnå med din förändring och har ett mål eller en tydlig önskan. Du vet också med hjälp av din plan med alla åtgärder för att nå målet och när du vill göra aktiviteterna hur lång tid det kommer att ta. Sätt ett datum för när din förändring ska vara genomförd.
8 Det är helt ok att inte lyckas – Det är helt ok att inte lyckas. Om du av tusen anledningar inte lyckas med din plan eller förändringen du vill göra är det helt ok. Du kanske har för mycket annat i ditt liv nu. Tiden och/eller orken räcker inte till för allt. Fundera på när det kan passa bättre och bestäm dig för att försöka då i stället. Misslyckanden försöker jag se som nyttiga erfarenheter och något vi kan lära oss mycket av. Låt det gå en tid och starta en förändring du vill göra. Kom också ihåg att satsa endast på en förändring i taget. Att ha för mycket samtidigt ökar stressen och resultatet bli sämre.

 

LYCKA TILL MED DINA FÖRÄNDRINGAR!

 

Det skulle vara väldigt roligt om du vill dela med dig av dina erfarenheter. Vad har du gjort för att lyckas med dina förändringar? Vad har gått bra/mindre bra? Skicka gärna ett mail till mig här!

 

Vill du lära dig mer om hur du lyckas med förändringar?

 

 

Tyckte du artikeln om att lyckas med dina förändringar var intressant? Då kanske du också vill läsa:

 

 

 

 

 

 

 

Ledarskap som främjar lärande och utveckling - Internova

Fem tips för att öka din inre energi

 

 

 

 

 

 

 

 

share this Blog:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
VK
WhatsApp
Telegram
Tumblr

Other blogs