Oavsett vad du arbetar med går det att skapa ett bättre arbetsliv. Det spelar ingen roll om du är VD, busschaufför, bibliotekarie, författare, försäljningschef eller städerska, du kan trivas eller vantrivas i alla yrken. Anledningen till trivsel eller vantrivsel beror dels på din inställning till själva arbetet, dels på ditt behov eller förmåga att kunna påverka din arbetssituation.

”Oavsett vilket arbete kan du öka arbetsglädjen med flow. Det gäller att hitta en balans mellan skicklighet och utmaning i arbetsuppgifterna.”

Du kan vara busschauffören med inställningen att det är roligt att gå till arbetet för att jag träffar så många trevliga människor, Den ena dagen är inte den andra lik. Jag älskar mitt jobb!

Eller så är du busschauffören med inställningen att fy vad hemskt att gå till arbetet. Alla jag träffar är så negativa och jobbiga – tänk om jag kunde ha ett roligare arbete. Jag hatar mitt jobb!

För att behålla eller utveckla en positivare attityd kan vi förändras. Men, det sker inte med automatik. Vi behöver träna oss på att fokusera på rätt saker – att kunna njuta av det som är bra, visa uppskattning för bra prestationer och utveckla det som vi behöver bli bättre på. Är gapet för stort mellan din negativa syn och din vilja att hitta positiva aspekter i arbete kanske du har fel yrke eller är på ett företag som inte passar dig och dina värderingar.

”Flow erbjuder en möjlighet att förbättra tillvarons kvalitet”                       Csíkszentmihályi

 

Vad flow är

Flow är ett Mihalyi Csíkszentmihályitillstånd som Mihalyi Csíkszentmihályi [Tjiksemnmiháji], professor i psykologi, har tydliggjort.

Han har forskat i vad som gör människor friska samt hur vi förblir friska och mår bra. Många har nämnt upplevelsen flow som en av orsakerna och beskriver flow enligt följande:”Föras bort av en yttre kraft, att utan ansträngning följa en energiström, under ögonblicken av den största njutningen.”

Flow är den känsla vi har när allting fungerar som det ska, när allting stämmer, när vi står inför utmaningen som vi vet att vi klarar av. Efteråt när vi ser tillbaka på en sådan episod säger vi: Då var jag lycklig!

Se Mihaly Csíkszentmihályi prata om flow på TED! Klicka här!

Att uppleva flow

Flow är när du gör något som uppslukar dig så mycket att du glömmer din omgivning och tiden försvinner. Inom idrotten brukar man kalla det att man är inne i ”zonen”. Du gör något som du kan (skicklighet), men som också kräver vissa svårigheter (utmaningar).

Flow graf för flowkanalen - web

Du behöver anstränga dig men vet samtidigt att du kommer att klara av det. Känns det som att du har en bra balans mellan skicklighet (kompetens) och utmaning i det du gör och du har ett stort intresse för aktiviteten/uppgiften då är du i ett så kallat flow-tillstånd. En helt fantastisk känsla!

Har du för hög skicklighet i förhållande till utmaningen kan du uppleva leda. Är utmaningen för svår i förhållande till din kompetens kan du uppleva ångest eller ängslighet.

Finns det balans mellan din skicklighetsnivå och graden av utmaning kan flow uppstå. Exakt när flow infinner sig varierar mellan olika individer. Vissa vill ha en större utmaning (svårare, komplexare arbetsuppgifter) medan vissa önskar en mindre utmaning för att kunna uppleva flow.

Hur du kan göra för att få mer flow!

Hitta det som du tycker är intressant och/eller roligt i ditt arbete eller på fritiden. Någon uppgift som gör dig så absorberad att du glömmer tid och rum. Då uppstår flow.

Om vi här fokuserar på flow i arbetet skulle det vara en enormt positiv kraft i att så många som möjligt upplever flow varje dag. Vilken skillnad på arbetsglädjen och energinivån i företag med många flow-upplevelser jämfört med företag där anställda aldrig upplever det.

Flow-upplevelser får anställda att känna arbetsglädje och kan vara ett hjälpmedel för att utveckla både kompetens och arbetslivskvalitet på sikt. Ju mer och oftare du utför samma uppgift desto bättre blir du på det du gör. Din ökade kompetens gör att du kan ta dig an större utmaningar vilket gagnar både dig och företaget du arbetar på.

Lycka till med att öka arbetsglädjen med flow! Hör gärna av dig om dina erfarenheter! Maila mig här!

 

Vill du lära dig mer om flow?

Det finns många böcker skrivna om flow av Mihaly Csíkszentmihályi. Här hittar du ett urval.

 

Tyckte du artikeln var intressant? Då kanske du också vill läsa:

Vill du öka din vardagsenergi? Vi visar hur!

Alla är olika – du också!

3 tips – Få roligare på jobbet och mer energi!

Anställdas energi är en framgångsfaktor