Böcker för ditt välbefinnande kan vara ett sätt att spendera din semester på. Semester för mig är att lägga bort både klockan och kalendern. Att ta ledigt från jobbtankar som planering, struktur och effektivitet känns väldigt bra. Att bara vara här och nu. Oavsett vad du vill göra på din semester kan det vara trevligt att ha några böcker att läsa när lusten faller på.

Längre ner följer tips på böcker för ditt välbefinnande. Tankar och idéer på hur du kan öka ditt välbefinnande och om hur du kan få distans till dig själv och skapa möjlighet för dina tankar att finna nya och oväntade tankebanor.

 

När du läser böcker om välbefinnande får du distans till dig själv och ser dig själv med nya ögon.

 

Det finns ingen maxålder för att utvecklas!Funderande glad kvinna

Det är aldrig för sent att utvecklas och bli ännu mer av den du vill vara. Oavsett vilken ålder du är i kan du fortsätta att utvecklas. Forskning visar att vår hjärna producerar nya celler och det finns ingenting som säger att i en viss ålder är det för ”sent”. Det viktiga är inte att förändra mycket – det viktiga är att du bara förändrar det som går att förändra och att anledningen är för att du själv vill det. Ett bra sätt att utvecklas är att läsa böcker för ditt välbefinnande!

 

Fyra boktips:

Nedanstående böcker för ditt välbefinnande finns att köpa till exempel på BOKUS eller att låna på biblioteket! Beskrivningarna om böckerna är hämtade från Bokus! Med reservation för slutförsälning!

 

9789127136700_200x_lycka-pa-fullt-allvar-en-introduktion-till-positiv-psykologiLycka på fullt allvar

Författarna Katarina Blom och Sara Hammarkrantz loven av grundlösa lyckolöften och synar istället vetenskapen bakom.

Den nya positiva psykologin fokuserar på hur vi människor kan fungera optimalt. Det handlar inte om påklistrat positivt tänkande utan om att lära känna sig själv, vad man mår bra av och hur man kan stå starkare i såväl medgång som motgång.

Utifrån aktuell forskning visar de hur vi genom att uppmärksamma goda stunder i vardagen och engagera oss i meningsfulla handlingar kan bygga välmående på lång sikt.

 

”Den som vandrar med enkelheten för ögonen är ödmjuk, den som vilar i nuet är närvarande, den som räknar med rörelse är besinningsfull. Att bara vara här och nu är livets stora mening. Men för att nå dit krävs inte bara hjärta, vilja och mod utan mest av allt en stor tilltro till meningen med det liv man lever.” Bengt Jacobsson

 

Bengt Jacobsson har skrivit en mycket bra trilogi om människans grundläggande villkor i det postmoderna informationssamhället.

Att bara vara – som en Nalle Puh, en Pippi Långstrump en Lille Prinsen, vilka alla tre lever utan förutfattade meningar om hur livet ska, måste eller bör levas – är redan i sig själv något meningsfullt.

 

Böcker för ditt välbefinnande - Livets längtan efter sig självt2 Livets längtan efter sig självt

Den moderna människan lever mer och mer på villkor utanför den enskilda individens kontroll – inte minst teknikutvecklingen ligger bakom detta – och vi dras med i en allt snabbare virveldans. Stress och otrygghet blir alltför ofta följden.

Bejaka barnet inom dig, råder Bengt Jacobsson, bejaka det ursprungliga och skapandet så finner du vägen till det goda livet – ett liv i harmoni med omvärlden och med dig själv och försök inse att det är i ögonblicket, stunden, som varje människa lever.

 

Böcker för ditt välbefinnande - Livet inte plikt utan möjlighet3 Livet – inte plikt utan möjlighet.

Bengt Jacobsson är en medryckande författare som talar med oss om allt från svensk mentalitet, manligt och kvinnligt, den mätbara tiden till det oförutsägbara livet och konsten att leva. Det handlar om att engagera sig, att bilda meningsfulla samband i tillvaron och ta ansvar.

Med sin bok vill författaren försöka förmå oss att se förutsättningslöst på livet, som innehåller så mycket mer än stress, effektivitetssträvanden och rationalitet. Livet är också det stora djupa och dolda som omger oss utan att vi är medvetna om det – känslor, drömmar, intuition och medmänsklighet.

 

Böcker för ditt välbefinnande - Att leva är en konst4 Att leva är en konst.

Vad vet vi om livet – intet! Det är fullt av möjligheter, av mörker och ljus, djup och yta, ordning och kaos, ont och gott, förnuft och känsla, rationalitet och humanitet. Det är onekligen en konst att leva; att kunna uppnå den självklara balansen mellan tillvarons motsatta sidor. När människan är i balans vågar hon vara sig själv, då behärskar hon konsten att bara vara.

Att leva är en konst är den tredje och sista delen i Jacobssons trilogi om människans grundläggande villkor i det postmoderna informationssamhället. Denna livsbejakande tankebok handlar liksom författarens tidigare böcker om människans existentiella villkor.

 

Det skulle vara väldigt roligt om du vill ge tips på böcker du tycker om. Skicka gärna ett mail till mig här!

 

Tyckte du artikeln var intressant? Då kanske du också vill läsa:

Fem tips som gör det roligare att läsa faktaböcker

 

 

 

 

 

Positiva känslor ger dig mer ENERGI